Blog dobrá práce v obci

Web projektu dobrá práce

< Zpět na výpis článků

Jolaně dodala četa sebevědomí

Autor: Dobrá práce v obci

08. 09. 2020

Rubrika:

#článek

Ve druhém příběhu lidí, kteří se zapojili do projektu pracovní čety v regionu MAS Brdy-Vltava, představujeme pětačtyřicetiletou Jolanu.

Podobně jako jiné účastnice projektu, potýkala se Jolana před vstupem do čety s řadou osobních problémů, které komplikovaly šanci získat a udržet si stálé zaměstnání. Jako matka čtyř dětí měla za sebou dvě nevydařená manželství, byla vystavena domácímu násilí, často se stěhovala. Rodina byla zatížena exekucemi a bydlela v nevyhovujících podmínkách. Jolana postrádala stabilní zázemí, pociťovala osamělost. K tomu se přidaly zdravotní problémy její i vážnější potíže jejího syna, který musel být operován. S tím vším šel ruku v ruce problém skloubit zaměstnání s péčí o děti. 

S četou přišlo období stability

Díky zapojení se do projektu pracovní čety, ve které byla v letech 2013 a 2016 více než rok, získala Jolana finanční prostředky na bydlení, a to jí ještě více pomohlo stabilizovat životní situaci. MAS Brdy-Vltava se jako zaměstnavatel zaručil u pronajímatele, dohlížel na řádné splátky nájmu a vše běželo po dobu dvou let hladce. Poté se Jolana přestěhovala do městského bytu. Slaďovat pracovní a rodinný život se jí dařilo už lépe, děti začaly využívat zájmové kroužky a programy v rámci místní Charity, a díky zkrácené pracovní době je snadno zvládala vyzvedávat. V tomto období také absolvovala rekvalifikační kurz na zahradnici a díky jistotě pravidelného platu se jí daří začít splácet dluhy a nové již nevytvářet. Začíná plánovat. 

Ani v případě Jolany nešlo o „pouhé“ poskytnutí zaměstnání, ale o komplexní podporu přizpůsobenou na míru její životní situaci. Díky psychosociálnímu poradenství se zorientovala ve svém životě - jak sama říká, začaly jí určité věci docházet. Skupinová motivace ji naučila vyjádřit vlastní názor a okolí si jejího vyššího sebevědomí začalo všímat.

Období práce v četě umožnilo Jolaně zastavit se, podívat se na věci z nadhledu a uvědomit si zvládnutelnost vlastní situace. Získání finančního poradenství jí umožnilo uspořádat dokumenty týkající se exekucí a dluhů, pomohlo jí vytvořit plán kroků nutných k oddlužení a zvládání exekuce.

Po ukončení práce v četě je Jolana kontinuálně zaměstnána a o svém budoucím životě má jasnou představu. Usiluje o návrat do Amazonu, kde již pracovala, a ve kterém jí výše platu umožní rychlejší splácení exekuce. Díky větší samostatnosti dětí navíc bude moci brát i noční směny, a tím si navýšit příjem a proces splácení tak ještě více urychlit. Usiluje o nové bydlení v městském bytě, který má nyní rozjednaný. Svoje cíle na nejbližší dva roky vidí jasně: chce být bez dluhů, mít stabilizovanou rodinu a kvalitní bydlení. „Nakoplo mě to vpřed!“ říká o četě.

  

Vyžínání cesty v Obořišti, autor Antonín Kapraň, zdroj: MMR ČR (ilustrační foto)


O projektu:

Příběh je výpovědí účastnice projektu s názvem „Podpora dlouhodobě nezaměstnaných v regionu Brdy-Vltava“. Z komunitního plánování sociálních a návazných služeb v MAS Brdy-Vltava vyplynulo, že na tomto území chybí nabídka dostupného zaměstnání s podporou pro osoby znevýhodněné na trhu práce. A tak v roce 2012 vznikl projekt pracovní čety, která zajišťuje údržbu veřejných prostor a zeleně. Aby obce měly s četou co nejméně starostí, jsou všechny práce vykonávány pod odborným dohledem kouče, který není z cílové skupiny znevýhodněných osob. Domlouvá jednotlivé práce s obcemi a vede svěřené pracovníky k co nejlepšímu výkonu zadaných prací.

Jména v příbězích byla pozměněna a obrázky jsou pouze ilustračního charakteru.