Blog dobrá práce v obci

Web projektu dobrá práce

< Zpět na výpis článků

Kateřině četa zlepšila komunikační schopnosti

Autor: Dobrá práce v obci

17. 09. 2020

Rubrika:

#článek

V posledním příběhu lidí, kteří se zapojili do projektu pracovní čety v regionu MAS Brdy-Vltava, představujeme jednatřicetiletou Kateřinu.

Kateřina je bezdětná, tichá a plachá žena, které v získání a udržení zaměstnání bránilo především nízké sebevědomí a s tím související problémy s komunikací. Trápily ji rovněž zdravotní problémy. Její středoškolské vzdělání bylo v rozporu s tím, jakým tempem se zaučovala do nových věcí. Měla strach z vlastní zodpovědnosti, ale zároveň byla vystavena tlaku rodiny, která si pro ni přála náročnější práci více odpovídající jejímu vzdělání. Její bydlení bylo závislé na partnerovi, který jevil znaky závislosti na alkoholu.

Četa se pro Katku stala doslova školou komunikace. Dobrý kolektiv i vstřícné vedení jí pomohly získat sebevědomí, individuální a skupinové poradenství nastartovalo rozvoj jejích komunikačních schopností. Psychologický posudek jí umožnil ujasnit si vlastní schopnosti a dovednosti a soustředit úsilí v hledání toho správného zaměstnání. Finanční poradenství jí naučilo pracovat s platem a určovat priority plateb.

V četě pracovala v letech 2014 - 2015, více než rok. Po jejím skončení začala hledat vlastní cestu a našla zaměstnání v oblasti, kterou jí doporučil psycholog. Je v ní spokojená a vedení jí po letech dobře odváděné práce nabídlo možnost absolvování kurzů na sanitářku a zdravotní sestru, čímž by si zvýšila profesní úroveň i plat. Kateřina dál bojuje se svým strachem z vyšší zodpovědnosti, ale do budoucna o kurzu sanitářky uvažuje. Stejně tak zvažuje žádost o pronájem v městském bytě, aby se stala nezávislou na svém partnerovi. V komunikaci s okolím si více věří a cítí větší sebevědomí, je si vědoma svých kvalit. Zdravotní problémy se jí podařilo vyřešit.

  

Výsadba ovocné aleje v obci Rybníky, zdroj Brdy-Vltava o.p.s. (ilustrační foto)

Do výsadby se zapojila i paní starostka. Zdroj Brdy-Vltava o.p.s. (ilustrační foto)


O projektu:

Příběh je výpovědí účastnice projektu s názvem „Podpora dlouhodobě nezaměstnaných v regionu Brdy-Vltava“. Z komunitního plánování sociálních a návazných služeb v MAS Brdy-Vltava vyplynulo, že na tomto území chybí nabídka dostupného zaměstnání s podporou pro osoby znevýhodněné na trhu práce. A tak v roce 2012 vznikl projekt pracovní čety, která zajišťuje údržbu veřejných prostor a zeleně. Aby obce měly s četou co nejméně starostí, jsou všechny práce vykonávány pod odborným dohledem kouče, který není z cílové skupiny znevýhodněných osob. Domlouvá jednotlivé práce s obcemi a vede svěřené pracovníky k co nejlepšímu výkonu zadaných prací.

Jména v příbězích byla pozměněna a obrázky jsou pouze ilustračního charakteru.